Uitslag prijsvragen

W4Kangoeroe puzzel laddercompetitie en W4Kangoeroe poster prijsvraag

Uitslag laddercompetitie is bekend! Kijk snel hier.

De uitslag van de posterprijsvraag wordt ook binnenkort (waarschijnlijk volgende week) bekend gemaakt!
Voor meer informatie over de poster prijsvraag, klik hier.

W4Kangoeroe in coronatijd (update 1-3)

Gaat hoe dan ook door!

Nu ook het middelbaar onderwijs weer gedeeltelijk open gaat, biedt dat nieuw perspectief voor het organiseren van de W4Kangoeroewedstrijd. Vorig jaar gingen de scholen dicht vlak voor de wedstrijd, dit jaar gaan ze open vlak voor de wedstrijd. Beide gebeurtenissen hebben een grote impact (gehad) op de wedstrijd. Dit jaar blijft het aantal inschrijvingen ver achter bij voorgaande jaren, wat natuurlijk ook wel begrijpelijk is.
Maar om er toch voor te zorgen dat we zoveel mogelijk scholen kunnen overhalen mee te doen hebben we het volgende besloten:


1. Het wedstrijdelement blijft dit jaar behouden. Er zullen dit jaar dus wel weer winnaars zijn!
2. Om iedereen de mogelijkheid te bieden mee te doen met de wedstrijd zullen we de wedstrijddag niet beperken tot 1 dag (18 maart) maar tot een periode die loopt van donderdag 18 maart t/m vrijdag 26 maart (dus 7 dagen). Eerder mag echt niet (dit is internationaal afgesproken).
3. Iedere inzending die uiterlijk 29 maart bij ons binnen is, doet mee met de officiële wedstrijd. Indien de antwoordformulieren per post worden terug gestuurd, dient dit uiterlijk 29 maart te geschieden (poststempel is geldig).
4. Als een school besluit mee te doen met de officiële Kangoeroewedstrijd, dan mag deze niet thuis worden gemaakt, maar op school waar er toezicht is.
5. Alle inzendingen die later bij ons binnen komen, worden wel gewoon door ons nagekeken en beoordeeld en natuurlijk ontvangen zij ook alle prijzen waar ze recht op hebben, maar zij kunnen geen winnaar worden. Je kunt tot en met 30 april de antwoorden naar ons terug sturen om door ons te laten nakijken. Je krijgt dan wel later het prijzenpakket.

Hopelijk is dit net dat steuntje in de rug dat jullie school nodig heeft om toch mee te doen met de leukste en grootste reken- en wiskundewedstrijd van Nederland! Indien de school zich al heeft opgegeven, dan zijn er nu wellicht meer geïnteresseerden die mee willen doen. Je kunt jullie school nog inschrijven tot en met 15 maart. Bedenk wel dat de aantallen deelnemers waarmee je je vanaf nu inschrijft niet meer naar beneden kunt aanpassen (wel naar boven, neem daarvoor contact met ons op), want wij beginnen maandag namelijk al met printen en rapen.

Nog een paar frequently asked questions:

 1. Vraag: Mag je de offficiële wedstrijd maar op één van de dagen in de periode (18-26 maart) organiseren?
  Antwoord: Nee, je mag de hele periode gebruiken om de wedstrijd af te nemen. Dat betekent bijvoorbeeld dat je de ene groep/klas op 19 maart de wedstrijd mag laten maken en een andere groep/klas op 23 maart . De school is hier helemaal vrij in. Maar wel altijd onder toezicht!
 2. Vraag: Hoe kun je 1,5 m afstand houden als je in duo's werkt?
  Antwoord: Zet bijvoorbeeld twee tafels met de lange kant tegen elkaar aan, zodat de leerlingen tegenover elkaar zitten. Op deze manier heb je voldoende afstand. Laat de deelnemers eventueel een mondkapje dragen tijdens de wedstrijd.
 3. Vraag: Mag ik de wedstrijd toch thuis laten maken?
  Antwoord: Liever niet, want dan kunnen de vragen/antwoorden verspreid worden omdat er geen toezicht is. Sowieso doe je dan niet mee met de officiële wedstrijd. Dus, als men dit wil doen, dan moet dat na 29 maart. En graag een berichtje naar ons dat de wedstrijd thuis is gemaakt.
 4. Vraag: Mogen de spullen (vragen/kladpapier/...) na afloop mee naar huis genomen worden?
  Antwoord: In de periode 18-26 maart moeten alle spullen (vragen/kladpapier/...) direct na afloop ingenomen worden om te voorkomen dat ze gaan rondslingeren (of op het internet belanden). Na deze periode is het wel toegestaan.

 

Doe ook mee met W4Kangoeroe op 18 maart 2021!

De wedstrijd

De W4Kangoeroewedstrijd is een reken- en wiskundewedstrijd die jaarlijks in maart op heel veel scholen wordt georganiseerd en door heel veel leerlingen wordt gemaakt. In Nederland doen er ongeveer 140.000 leerlingen mee op 2350 scholen. 
De wedstrijd is geschikt vanaf groep 3 van de basisschool t/m 6 vwo van de middelbare school. 
Er zijn vijf niveaus: wizFUN, wizKID, wizSMART, wizBRAIN en wizPROF. 

Het gaat om vierentwintig of dertig verrassende vraagstukken die stuk voor stuk een vonkje creativiteit, een flits van inzicht, vragen. Vijf antwoorden per opgave zijn gegeven, één is er goed. Welke? 
De eerste vragen zijn makkelijk, maar gaandeweg worden ze steeds lastiger.
Wie haalt de eindstreep zonder te struikelen?
Je kunt individueel meedoen maar ook als tweetal.

Meedoen met W4Kangoeroe is plezier voor iedereen, ook voor leerlingen zonder wiskundeknobbel.
Na afloop zie je ze hun oplossingen vergelijken; nog dagenlang wordt er over doorgepraat.
De vragen gaan mee naar huis: vaders en moeders, ooms en tantes krijgen ze voorgelegd, en die willen zich natuurlijk ook niet laten kennen!

Doel

De W4Kangoeroe reken- en wiskundewedstrijd heeft als doel je te laten ervaren dat wiskunde (en rekenen) heel leuk en uitdagend kan zijn, voor iedereen op zijn eigen niveau. Je hebt een gezond stel hersens en het kan geen kwaad die eens te laten kraken.
Ontdek dat je meer kunt dan je zelf dacht. En wat is er leuker dan te laten zien dat je meer kunt dan jouw docent van je had verwacht! Bovendien kun je nog leuke prijzen winnen ook ... 

Wiskunde zou eigenlijk door iedereen het allerleukste vak gevonden moeten worden.
Waar vind je zo veel uitdagende puzzels en hersenkrakers?
Net zoals je met gymnastiek en sport je spieren traint, zo kun je je grijze cellen in conditie houden met de hersengymnastiek van W4Kangoeroe.

Voorbeeldopgave

Knipsel.PNG

Wil je nog meer oefenen? Klik dan hier.

W4Kangoeroe-aandenkens in Malawi

Ook in Malawi (Afrika) wordt er druk gepuzzeld met de W4Kangoeroe-aandenkens!

IMG-20170427-WA0015.jpg

Voor meer informatie en meer foto's, klik op Kangoeroe in Malawi.